martes, 4 de diciembre de 2018

DIA DELS DRETS LINGÚÍSTICS.

El 4 de desembre celebrem el Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià. Amb motiu d'aquest dia, denúncies sobre les agressions físiques per parlar en valencià, impediments a l'administració, traves amb metges, policies o mestres o prohibicions al treball s'arrepleguen en informes que suposen una vertadera vergonya i un signe que el valencià no és només una llengua minoritària, sinó una llengua minoritzada. La Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea recull a l'article 21:

"Es prohibeix tota discriminació, i en particular l'exercida per raons de sexe, raça, color, orígens ètnics o socials, característiques genètiques, llengua, religió o convicció, opinions polítiques o de qualsevol altre tipus, pertinença a una minoria racial, patrimoni, naixement, discapacitat, edat o orientació sexual."




Llengua minoritzada: basada en criteris qualitatius, aquella que pateix un retrocés en els usos públics i privats en la seua comunitat lingüística, no tant perquè els parlants l'abandonen "voluntàriament", sinó perquè entra en escena una altra llengua dominant o expansiva i es desenvolupa un conflicte lingüístic.
Llengua minoritària: basada en criteris quantitatius, aquella que té una quantitat relativament menuda de parlants. Per exemple, valencià (m) - castellà (M).




No hay comentarios:

Publicar un comentario